dimarts, 27 d’octubre del 2015

L'autoretrat: Prendre consciència d'un mateix.

Qui sóc? 

T'has preguntat algun cop qui ets? O com ets?

Sovint, quan ens pregunten sobre nosaltres mateixos ens quedem en blanc. I és que no ens hem plantejat preguntes tan senzilles com aquestes. Diuen que el coneixement d’un mateix és la clau del desenvolupament personal i de les relacions positives. Per tant, el primer pas és conèixer-nos, saber qui som. Però conèixer-se és més complex del que sembla, per això és apropiat treballar-ho des de petits. 

En aquesta ocasió, el mètode que us proposo és l'autoretrat. Una pràctica divertida alhora que estimulant per als alumnes i que els ajudarà a conèixer-se una mica més a ells mateixos i també als seus companys.

Abans de tot, hem d'explicar als alumnes què és un autoretrat. En un autoretrat no s'ha de reflectir necessàriament només l'aparença física. Sinó que hi podem afegir altres factors que també ens defineixen. Com per exemple els nostres gustos o aficions. Aquí us deixo l'enllaç d'un conte que us pot ajudar en aquesta explicació.

Una mà de contes: "Un autoretrat"

Un cop feta l'explicació, comencem l'activitat demanant als alumnes que es mirin al mirall, es ressegueixin i tot seguit ho plasmin al paper. Aquesta primera part els servirà per profunditzar sobre les parts de la cara per després saber-les col·locar en el seu autoretrat. 

Durant la segona part de l'activitat treballarem amb els avatars. Els avatars són representacions gràfiques que s'associen a un usuari per la seva identificació. Dit d'una altra manera, poden ser fotografies, dibuixos artístics o representacions tridimensionals creades virtualment. 
Existeixen molts recursos per crear avatars. Es poden crear des de el més senzill, paint, o altres més complexos, com poden ser jocs o webs dissenyades exclusivament per això.


En aquesta part de l'activitat facilitarem als alumnes diferents llocs perquè puguin crear els seus avatars. Aquí us en deixo alguns:


Quan tinguem els diferents avatars creats, podem finalitzar l'activitat amb el joc del qui és qui? posant tots els avatars junts, incloent també el dibuix que hem realitzar al principi de l'activitat. 
Un cop els hàgim endevinat tots, adjuntarem la fotografia de cada alumne als seus avatars i podem crear un mural amb tots per penjar-lo a l'aula.




Aquesta activitat serveix com a primera pressa de contacte amb un mateix. Després, durant el curs, es poden anar fent altres activitats que ens ajudin a entendre el nostre cos, les nostres emocions i sentiments. Durant l'etapa d'infantil es requereix temps per prendre consciència d'un mateix i aquestes activitats ajuden als infants a anar coneixent-se a poc a poc i entendre què els passa. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada