dijous, 7 de gener del 2016

Cuidar l´ús de les xarxes socials

En els darrers anys, les xarxes socials han crescut i s’han expandit ràpidament arreu del món. Ben bé un 66% dels usuaris a Internet té perfils a les xarxes socials i, a mesura que aquestes eines es tornen més populars, els usuaris prenen consciència de la importància de protegir els seus comptes; ja que aquest tipus de xarxes solen ser públiques i s’ha de cuidar tot el que s’escriu, es publica o es comparteix.

Com tot, les xarxes socials té els seus avantatges i inconvenients. Són molt útils per parlar amb amics que feia anys que no teníem contacte, antics companys de classe, per fiançar les relacions actuals i no perdre el contacte o bé per establir noves relacions socials basades en interessos comuns. A més, ens proporcionen un espai personal per gestionar el nostre perfil. Entre altres coses, ens permeten crear, modificar i cancel·lar el nostre perfil, així com introduir contingut; fotografies, publicacions o comentaris, i editar-lo. Tot això per millorar la relació amb els altres usuaris, ja que aquesta informació s’actualitza automàticament i està a la vista dels nostres contactes.

És per aquesta raó que es diu que les xarxes socials s’han convertit en bases de dades en què es recull informació de caràcter personal i sobre les activitats de la vida real de les persones que fan ús d’elles. Això ens porta a parlar dels inconvenients que poden tenir les xarxes socials.

A l’hora de crear un perfil a les xarxes socials, en moltes ocasions, demanen informació personal que, a banda de no ser obligatori per al registre, molts usuaris omplen. Solen ser camps com l’estat civil, la ciutat de residència o el telèfon. Els usuaris solen omplir amb les seves dades aquests camps creient que seran més actius, però la realitat és que estan posant a l’abast de qualsevol dades que fa uns anys evitàvem donar amb tanta facilitat.

El fet de facilitar aquest tipus d’informació, amb el temps, pot donar-nos molts problemes. Posem per cas que s’accepta una sol·licitud d’amistat d’algú a qui no es coneix personalment. Si no tenim configurat el nostre perfil amb la privacitat adient y som usuaris actius de la xarxa social, aquest usuari tindrà accés a tots els nostres moviments i sabrà què estem fent a cada hora i on estem. Ara pensem, si aquest usuari fos un lladre de cases, no li seria difícil saber quin és el moment adient per robar o quines qüestions ha de manipular per fer-nos caure en una estafa.

Per finalitzar, és important no oblidar el valor significatiu de la privacitat. Aquesta es defineix com “àmbit de la vida privada que es té dret a protegir de qualsevol intromissió” per tant, l’àmbit de la vida personal de l’individu que es desenvolupa en un espai reservat i s’ha de mantenir confidencial. Així que és essencial no oblidar la importància de cuidar l’ús de la privacitat en les xarxes socials.

Thaïs Escudero Puig


Bibliografia








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada